Wśród Słowian praktykowano zielarstwo. Zielarze i zielarki byli skutecznie tępieni przez duchowieństwo chcące mieć monopol nie tylko na rządzenie duszami, ale również na uzdrawianie. Później przyszły czasy chciwej medycyny, która do dziś przede wszystkim służy w głównej mierze farmaceutom i lekarzom, a nie pacjentom. Na szczęście wiedza na temat ziół i ich dobroczynnych właściwościach przetrwała w mądrości ludowej…
Mniszek lekarski
źródło: www.swiatkwiatow.pl
Najczęstsze miary stosowane w ziołolecznictwie ludowym:
1). Łyżeczka do herbaty rozdrobnionych:
- kwiatów - 1000 mg (1 g)
- liści - 1500 mg (1,5 g)
- ziela - 2000 mg (2 g)
- korzeni, kłączy, nasion - 3000-4000 mg (3-4 g)
2). Łyżka stołowa rozdrobnionych:
- kwiatów -3000 mg (3 g)
- liści - 3500-4000 mg (3,5-4 g)
- korzeni, kłączy, nasion - 9000 mg (9 g)
Łyżeczka wodnego wyciągu - 5-5,5 g czyli 5 ml
Łyżka wodnego wyciągu - 12-15 g czyli 12-15 ml
Szklanka wodnego wyciągu to 200-220 g czyli 200-220 ml
Jedna kropla nalewki waży najczęściej 19 mg
Jeden mililitr wodnego wyciągu z ziół waży ok. 1,2-1,3 g, a 1 l wodnego wyciągu) ok. 1,2-1,3 kg.
3). Na końcu noża mieści się:
- sproszkowanych kwiatów - 300 mg
- sproszkowanych liści - 500 mg
- sproszkowanych korzeni, kłączy, nasion - 800-1000 mg
- sproszkowanego ziela - 600-800 mg
Oczywiście podane miary i wagi są w dużym przybliżeniu.
Autor: dr Henryk St. Różański
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz